Rabu

17 Tips Melindungi Kaki Dari Berbau

Kaki adalah bahagian organ tubuh yang paling mudah terkena kuman sehingga dapat menimbulkan bau yang tidak enak. Tak hairan bahawa kaki kadangkala dapat menimbulkan bau tidak enak, kerana organ tubuh ini adalah organ yang paling dekat dengan bumi yang kita pijak. Tempatnya memang di bawah, tapi kaki yang berbau akan merosakkan penampilan keseluruhan Kita. Masalah bau kaki ini jelas bukan masalah ringan, kerana kesannya luar biasa, boleh menyebabkan rakan kita menutup hidung atau menyindir kita! Jadi, jangan sampai bau kaki membuatkan penampilan Kita kurang meyakinkan.

Bau kaki bisa terjadi kepada siapa saja, tidak kira muda atau tua, tidak peduli dia cantik atau tampan, walaupun Kita terlihat sangat bersih, tapi ketika Kita membuka kasut kita, wow!! “keharuman” Kita semerbak dimana-mana hingga semua orang menutup hidungnya. Oleh itu Kita harus bisa menjaga agar hal ini tidak terjadi pada Kita. Mesti tak selesa kan kalau bau kaki kita busuk. Nak buka kasut pun malu.

Faktor utama bau kaki adalah disebabkan oleh peluh yang mengendap pada kaki dan bercampur bakteria. Penyebab utama bau di tubuh adalah peluh. Bahagian kaki sendiri menghasilkan sehingga hampir 570ml peluh dalam sehari. Namun, sebenarnya peluh hanya terdiri dari air dan garam yang tidak mengeluarkan bau. Ketika bercampur dengan bakteria, barulah peluh akan berbau. Kenapa peluh pada kaki menjadi lebih berbau daripada peluh di tubuh? Ini disebabkan oleh stokin dan kasut kita yang mengandungi bakteria. Peluh di kaki juga tidak mudah menguap seperti peluh di tapak tangan, dan malah mengumpul di kulit dan stokin kaki. Bakteria pula menyukai tempat gelap, lembab, dan banyak “makanan”. Ketika Kita membuka kasut, bau yang menampar kita itu adalah produk buangan bakteria yang terkumpul di kaki, stokin kaki, dan kasut kita.


Di bawah ini AromaKasih menyenaraikan 17 tips untuk melindungi kaki kita dari berbau:-

1. Jaga kebersihan kaki.

Ketika mandi, biasakan gosok bersih kaki Kita. Usahakan juga untuk memilih sabun anti bakteria untuk membersihkan kaki. Sabun yang mengandung sulfur juga sangat baik untuk menghilangkan bau. Gosokkan sabun tersebut dengan lembut menggunakan jari tangan. Cucilah kaki sebelum tidur, bersihkan betul-betul agar kuman-kuman yang menempel tidak mengendap sewaktu tidur. Hal terpenting adalah Kita perlu mencuci kaki dengan rutin, kemudian mengeringkannya. Gosok dan sela jari untuk mengeluarkan sisa-sisa sel kulit mati.

2. Potong kuku

Potong kuku kaki secara teratur dan rutin untuk menghindari penompokan kotoran. Jangan lupa untuk membersihkan dan memotong kuku kaki secara rutin. Tak jarang, kotoran di kuku kaki lah yang menyebabkan timbulnya bau kaki. Kuman yang menempel di kuku adalah salah satu faktor utama penyebab bau. Rajin-rajinlah memotong kuku. Jangan biarkan kotoran menumpuk. Selain tidak enak dipkitang, kuku kotor membuat kaki Kita berbau tak enak. 

3. Jangan guna losyen pelembap sebelum memakai kasut

Kaki yang lembap adalah punca bakteria membiak. Jangan mengoleskan krim pelembap sebelum memakai kasut terutamanya di antara jari-jari kaki. Sebaliknya gunakan bedak antijamur. Losyen pelembap boleh digunakan pada malam hari sebelum tidur.

4. Gunakan alas kaki ketika berjalan di luar rumah

Ketika keluar rumah walaupun ke halaman rumah, pastikan pakai selipar/sandal. Hindari kebiasaan bertelanjang kaki, kerana dapat menjadi sarang bakteria. Sarang bakteria dapat menimbulkan bau dan penyakit yang mengintai kita. Bertelanjang kaki sama saja membiarkan bakteria dan kotoran bersarang di kaki. Biasakan memakai selipar/sandal agar kaki tetap terlindung. Selain itu, kebersihan selipar/sandal juga perlu dijaga. Jika selipar/sandal kotor hendaknya dibersihkan terlebih dahulu.

5. Rajin mengganti stokin kaki Kita.

Jangan gunakan stokin kaki selama berhari-hari. Jangan memakai stokin kaki yang sama selama berhari-hari tanpa mencucinya terlebih dahulu. Jagalah kebersihan stokin kaki kita. Stokin kaki harus ganti sekurang-kurangnya 2 hari sekali, bergantung kepada pemakaiannya. Sangat disarankan mengganti stokin kaki setiap hari untuk mencegah berkembangnya bakteria. Jika kerap menggunakan kasut sukan atau kasut tertutup, sebaiknya Kita memiliki stokin kaki dalam jumlah yang cukup banyak.

6. Belilah stokin yang bagus

Jangan membeli stokin semata-mata sebab harganya, tak kira mahal atau murah. Sebaliknya anda kena pandai memilih stokin yang betul. Jangan sesekali memakai stokin yang tak serap peluh, kerana inilah yang menyebabkan kaki anda berbau. Sekarang sudah banyak dijual stokin kaki jenis antibakteria. Jika Kita ingin menggunakan stokin, pilihlah yang terbuat dari bahan cotton. 

7. Jangan pakai kasut dalam jangkamasa yang lama

Jangan memakai kasut tertutup dalam jangkamasa yang lama kerana ini akan menggalakkan perkembangan bakteria.

8. Tidak menggunakan kasut yang sama setiap hari

Tukar kasut yang dipakai selama 24 jam atau lebih sebelum memakainya kembali. Jangan lupa untuk membiarkan kasut berstirehat sehari semalam sehingga bau yang sempat mengendap dapat hilang. Gunakan kasut lain di hari berikutnya. 

9. Miliki kasut yang cukup untuk kegiatan berbeza

Sesuaikan jenis kasut dengan kegiatan Kita. Sebaiknya kasut kerja tidak digunakan untuk berjalan-jalan atau kegiatan yang kira-kira akan memancing banyak peluh. Kasut kerja tidak dibuat untuk hal-hal sedemikian.

10. Seringlah mencuci bahagian dalam kasut

Seringlah mencuci bahagian dalam kasut untuk mengurangkan bakteria pada kasut. Bersihkan kasut Kita paling kurang satu bulan dua kali.

11. Pilih kasut berdasarkan material buatannya

Kasut yang dibuat daripada plastik/pvc akan membuat kaki menjadi cepat panas dan berpeluh. Jadi, hindarilah. Bahagian dalam kasut lebih baik berbahan dasar kain. Kain dapat menyerap peluh dengan baik dan juga nyaman. Selain bahan yang tidak sesuai, perekat yang digunakan dalam pembuatan kasut juga dapat mengundang bau. Sebelum membeli kasut, tak apa jika Kita coba menciumnya terlebih dulu. Jika bau bahan perekatnya terlalu menyengat, lebih baik tinggalkan. 

12. Pilih kasut dengan dengan saiz yang betul.

Memakai kasut terlalu ketat akan membuat kulit kaki sukar bernafas. Kuman dan kotoran pun mengendap dan menimbulkan bau yang tidak enak. Jangan menggunakan kasut yang ketat, kerana dapat menimbulkan bau dan menimbun bakteria kerana kurangnya udara dalam kasut. Untuk bentuk kasut (selain kasut sukan), pilih yang lebih terbuka. Kasut terbuka atau peep toe shoes dan kasut dengan tali di belakang atau sling back shoes dapat menjadi pilihan. Dengan begitu, peluh akan menjadi lebih cepat menguap. 

13. Gunakan pelapik dalam kasut.

Pelapik dalam kasut sangat bagus untuk dipakai kerana senang dikeluarkan dari kasut untuk dibersihkan.

14. Simpan di tempat yang sesuai

Simpanlah kasut di tempat yang teduh dan aliran udaranya lancar. Letak silica gel di dalam kasut juga dapat menghindarkan dari bau-bau tidak enak. Silica gel menyerap bau dan kelembapan secara konsisten dan dapat ditempatkan di dalam kasut untuk jangka waktu cukup lama. Biarkan kasut bernafas. Setelah dipakai, lepaskan tali kasut Kita kemudian keluarkan pelapik dalam kasut. Letakkan di tempat yang terbuka. Angin akan membawa udara segar ke dalam dan sekaligus mengeringkan peluh. Selain itu, menggunakan kembali kasut yang telah dianginkan akan membuat Kita merasa lebih nyaman.

15. Jangan gunakan kasut dan stokin kaki yang belum kering

Jangan paksakan gunakan kasut dan stokin kaki yang belum benar-benar kering, kerana ini juga menggalakkan tumbuhnya bakteria yang pastinya menyebabkan bau kaki yang tidak enak. Jika kasut basah, letakkan di tempat terbuka. Jika hujan, pastikan dulu kasut Kita kering sebelum meletakkannya di tempat kasut atau sebelum memakainya kembali. Jika ada air di dalamnya, kasut akan segera berbau busuk dalam jangka waktu kurang dari satu hari.

16. Jangan pakai kasut masa kaki basah atau lembap

Kalau kaki masih basah, keringkan dulu sekering-keringnya, barulah pakai stokin dan kasut.

17. Perhatikan apa yang dimakan


Makanan pedas akan membuat tubuh kita menjadi lebih cepat berpeluh. Tidak terkecuali kaki. Kurangi makanan pedas jika tidak terlalu ingin berpeluh. Pengambilan kalori berlebih juga dapat membuat kaki Kita cenderung berpeluh. Makanlah makanan yang sehat dan tidak berlebihan. Berat badan berlebih dapat membuat kaki bekerja lebih berat dan berpeluh lebih banyak.

1 ulasan:

  1. Nak pengsan bau kasut suami haha. Kasut futsal/bola terutamanya.😂😂 tq share tips

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...